Tretmani

PREGLED KRALJEŽNICE

U razgovoru s terapeutom korisnik iznosi svoje zdravstvene tegobe, ne samo one na koje sumnja da su uzrokovane kralježnicom. Pregled se izvodi dok lagano i udobno odjeven korisnik leži potrbuške na stolu za terapiju. Terapeut pregledava kralješke od trtičnog dijela prema vratu kako bi utvrdio je li koji kralježak pomaknut. Kad primijeti nepravilnost, terapeut postavlja ciljana pitanja koja mu omogućuju da sazna više o mogućim tegobama i na taj način ustanovi koji dio kralježnice pravilno ne funkcionira. Pregledom kralježnice, pojašnjenjem problema i uvodnom terapijom, nastojimo svakom klijentu na što jednostavniji i ugodniji način objasniti uzroke tegoba, te prezentirati kako ih zajedničkim angažmanom možemo ukloniti. Ovisno o zdravlju organizma, pregled kralježnice traje između 20 i 30 minuta. Svrha je pregleda utvrditi stanje zdravlja kralježnice i povezanih organa kako bi se moglo odrediti koje terapije mogu donijeti najbolje rezultate.

TERAPIJA KRALJEŽNICE (BASIC)

Terapija se izvodi na stolu za masažu. Korisnik je lagano i opušteno odjeven. Dodir terapeuta s tijelom korisnika je preko plahte koja sprječava klizanje ruku po odjeći. Tretman počinje poravnavanjem tijela u ispravan položaj s ciljem postavljanja kralježnice, glave, ruku i nogu u adekvatan položaj. Korisnik se opušta kroz lagano rastezanje. Vratna kralježnica se tretira masažom i akupresurom (prilagođenim laganim pritiskom). Potom se tretiraju ramena i vrat s obje strane. Akupresura uz kralježnicu do trtice. Tretiranje mišića uz kralježnicu da bi se prokrvili i opustili. Gibanje tijela s ciljem razgibavanja svakog kralješka i oslobađanja živaca. Tretiranje meridijana nogu s vanjske, unutarnje i stražnje strane da bi se oslobodili meridijani povezani s organima (jetra, bubrezi, žuč). Relaksacija kralježnice i nogu laganim lupkanjem. Tretman traje oko pola sata, ovisno o individualnom stanju organizma. Svrha terapije kralježnice je oslobađanje živaca koji iz nje izlaze, jačanje mišića koji podržavaju pravilno držanje kralježnice.

BALANS KRALJEŽNICE I KUKOVA

Tretman balansa započinje tretmanom terapije kralježnice (basic). Potom se korisnik okreće na leđa. Balansiranje vratne kralježnice: dodatno opuštanje vratnih mišića nakon čega se lagano izvlači vratna kralježnica. Izvlačenjem kralježnice nastojimo vratiti prirodni razmak između kralježaka i stvoriti uvjete za oslobađanje prikliještenih živaca. Balansiranje kukova: ciljanim pokretom jedne po jedne noge dovodimo kukove u ravnotežu. Tretman balansa zajedno s terapijom kralježnice (basic) traje oko 45 do 60 minuta, ovisno o posebnostima svakog korisnika. Zahtjeva bitno veće iskustvo terapeuta u odnosu na terapiju kralježnice (basic). Moguće ga je izvoditi samo s korisnicima čije stanje organizma dopušta dovoljnu opuštenost, najčešće tek nakon nekoliko terapija kralježnice (basic). Svrha je tretmana balansa uklanjanje nepravilnosti u držanju kralježnice i kukova.

RELAKSACIJE

Relax terapije izvode se u grupama korisnika koji sjede na stolcima okrenutim prema voditelju. U razgovoru s korisnicima objašnjavaju se uzročnici stresa i načini na koje ih se može umanjiti. Korisnici se opuštaju kroz vježbe disanja i pravilnog držanja. Nakon relaksacije korisnici se osjećaju kao nakon dobrog sna. Relax terapije traju sat vremena. Svrha relaksacije je naučiti korisnike kako opustiti tijelo, isprazniti um, disati u donji dio trbuha, te na taj način omogućiti prokrvljenost mišića i dovođenje energije u sve dijelove tijela.

VJEŽBE ZA KRALJEŽNICU

Vježbe kralježnice izvode se u grupama korisnika koje vodi terapeut. Ne zahtjevaju aktivnu upotrebu mišića kao što je slučaj kod većine drugih metoda vježbanja. Izvode se na otvorenom prostoru u prirodi. Vježbe se izvode stojeći, opuštenih ruku, nogu i vratnih mišića. Nije potrebna posebna tjelesna pripremljenost korisnika, kod onih koji se izrazito malo kreću može doći do lagane boli u nogama. Nakon desetak vježbi u grupi s terapeutom, korisnici su sposobni samostalno izvoditi ove vježbe kod kuće. Vježbanje traje 30 minuta. Svrha vježbi je povećati gipkost kralježnice. Vježbe je najbolje koristiti paralelno uz terapije kralježnice. Nužne su za osposobljavanje čovjeka da vlastitim angažmanom osigura trajno održavanje gibljivosti kralježnice.